Красимир Вълчев: "До няколко години икономическите университети ще бъдат само четири"
До няколко години икономическите университети в страната ще бъдат само четири. Това заяви във Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите му в икономическо направление ще работят Софийския университет, УНСС, Икономическият университет във Варна и Стопанската академия в Свищов.
"Вървим към държавна политика да има четири държавни висши училища, които да обучават в икономически специалности. Това намаление се прави въз основа на комплексна оценка за качество и реализация. Тази комплексна оценка не е толкова ниска за Стопанската академия, но не е и толкова висока. За учебната дейност е добра, но тези за учебна дейност и реализация са ниски. Но това се дължи по-скоро на репутационния проблем, който имаше Стопанска академия", каза министър Велчев.
Проблемите на Стопанската академия са свързани с демографската криза в страната и намалените бройки държавна поръчка за икономически специалности. По думите му друг проблем е фактът, че Свищов е малък град, а много от студентите избират по-голямо населено място, за да имат добра бъдеща реализация. По въпроса дали ще бъде въведено вероучение в училищата, както настоява Светия синод, министърът отговори, че се работи в тази насока.
Ако бъдат включени повече деца в СИП по религия ще може да се говори за въвеждането на задължителен предмет. Предвижда се учителите по история и философия за минат допълнителна подготовка, за да преподават религия, поясни Красимир Вълчев.


Соня Симеонова
11 Февруари 2019 | 19:42
Тагове: Красимир Вълчев, образование, университети, училища, религия

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook