Великотърновско село с автобус на повикване
Великотърновското село Буковец е заплашено да остане без никакъв транспорт. В момента от фирмата превозвач извършват курсове само, ако жителите ги повикат по телефона. Причината според превозвача е липсата на пътуващи, а според хората липсата на установен времеви регламент.
В село Буковец живеят около 80 души, предимно възрастни. То се намира на 15 км. от В.Търново. В селото няма лекар, полицай, поща, а вече и транспорт. Автобус от В. Търново до селото има само, ако се съберат достатъчно хора и се обадят на фирмата превозвач. На 75-годишната Блага Цвяткова се налага да посещава областния град 3-4 пъти в месеца и по принуда си поръчва такси.
Теодора Петрова гледа болната си баба и често се налага да ходи до В.Търново за лекарства и консумативи.
Стефка Петрова е възмутена от начина, по който се налага да комуникира с транспортната фирма.
Тодор Желязков твърди, че транспортът до 2017 г. е бил редовен, докато е бил той кмет.
Сегашният кмет Красимир Минчев, каза, че многократно е провеждал разговори и с фирмата превозвач и с общината, но резултат няма. Проблемът бил много сериозен, защото превозвачът пишел пътни листи, че е извършвал курса, а в действителност не е. Така по документи излиза, че той посещава селото няколко пъти в седмицата. По този начин хората от селото нямало как да докажат , че в действителност курсове не се провеждат. Превозвачът от своя страна каза, че голяма част от курсовете до селото били празни, без нито един човек и затова предложил, когато се събират хора да му се обаждат. Твърди също, че никога не е отказвал освен при лоши метеорологични условия, тъй като селото е планинско и труднодостъпно. Случвало се и заради един човек да се качва до там. Главният експерт от Отдел техническа инфраструктура към общината инж. Галина Маринова каза, че е запозната със случая и, че линията е на загуба за превозвача, чийто договор изтичал в близките месеци. Поръчката по телефона било най-компромисното решение и за двете страни. Най-големият страх на хората обаче остава – с какво ще се придвижват след като изтече договорът на превозвача.


Соня Симеонова
8 Февруари 2019 | 18:10
Тагове: Буковец, транспорт, жители, превозвач

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook