Авто-мото полигонът във Велико Търново негоден за провеждане на учебни часове и изпити
Авто-мото полигонът във В.Търново от години е негоден за провеждането на часове и изпити за шофьори. Според инструкторите, той се е превърнал в бунище и няма алтернатива за предвидените промени в Закона за движение по пътищата, а именно да стане задължителен.
Новите водачи да управляват автомобили до 68 конски сили , а ако е по-мощна колата ще трябва да я карат с придружител в продължение на 6 месеца. На практическия изпит трябва да шофират в града, извън него и на полигон. Това са само част от промените предвидени в Закона за движение по пътищата. Димитър Тишев е инструктор повече от 20 години. Според него, полигонът ще бъде полезен за младите шофьори, защото ще им помогне да придобият повече умения: Идеята за часовете на полигон е много добра, проблемът е в организацията и терена, който се ползва като бунище и като нерегламентирано място за търговия и неформални контакти между дистрибутори и търговци особено в късните часове на денонощието.
Полигонът не се поддържа от години, въпреки многобройните сигнали на автоинструкторите, каза Марин Роглев. Строителни и битови отпадъци постепенно завземат мястото, което някога е било изградено за обучение на начинаещи водачи, допълва автоинструкторът Даниел Маринов. Теренът е собственост на МВР. През 2013 г., млади любители на екстремното шофиране са поискали помощ от Общината за ремонт на авто-мото полигона. Вместо да въртят гуми по улиците на града и да им пишат актове, любителите искали помощ да запълнят поне дупките по завоите и поставяне на осветление. Общината не предприела нищо, нито собственикът на терена. Такова искане е имало и три години по-рано, но и тогава без резултат, каза Ангел Исаев, един от инициаторите. За изчистването и ремонта на терена са необходими поне 20 хил.лева.
Имотът е с отпаднала необходимост, заявиха преди години от Областна дирекция на полицията. Не се използва по предназначение и ведомството няма нужда от него и е взето решение да бъде предоставен за нуждите на общината. От кметството е постъпило искане за безвъзмездно ползване на обекта. Намеренията са били да бъде превърнат в център за търговски изложения. С днешна дата заместник-кметът на общината проф. Камарашев заяви, че имотът е на МВР, не е имало искане от страна на Общината и за стопанисването му отговаря МВР.
Така докато институциите си прехвърлят топката, полигонът се разрушава, а за обучението и изпитите на полигон, ще се налага изпитите да се провеждат в други градове на страната, казват инструкторите.


Соня Симеонова
5 Февруари 2019 | 17:40
Тагове: полигон, шофьори, обучение, изпити

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook