Търновци, учили в Европа, с принос за развитието на града издири Държавният архив
Европейци и великотърновци, учили в Европа, с принос за развитието на Велико Търново издири Държавния архив в града. Днес бе даден финал на дейностите, чиято цел беше популяризиране на документалното наследство по темата, което се съхранява в Държавен архив – Велико Търново.
Идеята е тематично обвързана с обявената през 2018 година, година на Европейското културно наследство. Целта е проучване и популяризиране на документалното наследство, свързано с търновци, получили образованието си в чужбина и допринесли за обществено-културния живот в града.
Доказан бе приносът на българите към общоевропейските история, култура и достижения, посредством обективността на архивните документи“, заяви още Боряна Маринова.
В рамките на дейността са създадени експозиция на винил, дискове с дигиталната изложба, календари за настоящата година с изображения от намерени интересни документи по време на самите проучвания.
Привлечени са и трима дарители, които са потенциални нови фондообразователи на Държавен архив – Велико Търново. Създадена е и мултимедийна изложба, в която са включени издирените търновци. Средтях са Борис Чоканов, д-р Васил Берон, Панайот Савов, Стефан Сарафов, Моско Груев.


Вяра Димова
31 Януари 2019 | 18:19
Тагове: търновци, архив, европа

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook