Велико Търново да получи статут на историческа и духовна столица на България?
Кметът Даниел Панов и видни общественици официално предложиха Велико Търново да получи статут на историческа и духовна столица на България, а датата 16 април да бъде обявена за официален празник – Ден на българската конституция. Родолюбивата идея ще бъде внесена в Народното събрание и бе представена на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.
Предложението за двете промени е на инициативният комитет, в който влизат общински съветници, професори, преподаватели, видни общественици и бизнесмени. Основната причина Старата столица да стане историческа и духовна столица е, че Велико Търново е град и символ на българщината, българската държавност и дух , каза кметът на В. Търново Даниел Панов.
Затова след Освобождението от 500-годишното турско робство, Търново е считан за вечната столица. Така го нарича и Стефан Стамболов – големият български държавник. Затова тук е поставено началото на Третата българска държава, приета е първата Конституция, поставено е началото на борбата за обединение на българските земи, прокламирана е Независимостта, каза още Даниел Панов.
Трябва да се гордеем и ги почитаме, защото те са онези, които са работили за авторитета на този град и на България, допълни още кметът Панов.


Соня Симеонова
29 Януари 2019 | 17:09
Тагове: Велико Търново, статут, история, столица

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook