България е в топ 5 в Европа на износ на момичета с цел сексуална експлоатация.
България е в топ 5 на износ на момичета с цел сексуална експлоатация. Темата за трафика все още остава непозната сред обществото ни. Това заяви Ваня Ананиева, секретар на Комисията за борба с трафика на хора във Велико Търново. Макар и много актуална, темата за трафика на хора все още е табу в много общности и групи. Според статистиката България се нарежда в челните места в Европа.
В местната комисия за борба с трафик на хора през изминалата година са подадени няколко сигнала, касаещи трафик на хора или сходни на тях ситуации. Нито един от случаите не е от гражданин на Велико Търново или общината.
През изминалата година към администрацията за борба с трафик на хора са постъпили 97 сигнала за пострадали лица. Подадените сигнали касаят 155 лица, като 130 от тях са формално и неформално идентифицирани, като потърпевши от престъплението.
Оказва се, че през последните години възрастовата граница на пострадалите лица пада.
Местната комисия и през 2019 година се съсредоточава върху информираността на хората по темата.
С поредица от превантивно информационни кампании ще стартира местната комисия, първата от които е кампания за безопасен интернет, която ще обхване всички училища във Велико Търново и общината.
Ваня споделя, че кампаниите се приемат положително и най-вече се наблюдава интерес от страна на учениците. Предвидена е и лятна кампания, която е насочена към учениците в малките населени места в общината.


Вяра Димова
25 Януари 2019 | 17:42
Тагове: момичета, сексуална, експлоатация, трафик, хора

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook