Грипна ваканция за всички училища в област В. Търново
Областният съвет при Регионална здравна инспекция е взел решение всички училища в област Велико Търново да излязат в грипна ваканция от понеделник 28 януари до 4-ти февруари. Междусрочната ваканция ще е на 5-ти февруари, а на 6-ти всички ще са на училище. Най-голям процент на заболели има във Свищов и Горна Оряховица и по-малък във В.Търново.
83 училища в областта ще прекъснат учебни занятия заради повишена заболяваемост и големият брой отсъстващи ученици. В детските градини няма да бъде прекъсната дейността, но ще продължат да работят при завишен контрол от медицинските лица. Грипната инфекция протича различно-от леко неразположение до много тежко състояние с изразена симптоматика и опасност от усложнения предимно при хората с намалена имунна защита, каза още д-р Димитров.
Обикновено симптомите започват да отслабват 4-5 дни след началото на заболяването, температурата се нормализира и до 10 дни пациентите оздравяват. Понякога общата отпадналост и лесната уморяемост могат да продължат няколко седмици – т. на. постинфекциозен синдром, който също е характерен за грипа. Докторите съветват да не прибягваме до анибиотици, а да използваме противовирусни препарати, които значително да съкратят времето на болестта и да облекчат протичането ѝ.


Соня Симеонова
25 Януари 2019 | 17:33
Тагове: грип, ваканция, симптоми, антибиотици, училища

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook