Как да преборим следпразничната депресия?
Според всички световни статистики януари месец е водещ по брой регистрирани депресивни състояния. Психолозите наричат това следпразнична депресия на очакването, каква е причината и как можем да се справим с нея вижте в следващия репортаж. Депресията е едно от най-често срещаните психични заболявания в световен мащаб. По статистически данни 35% от хората са потиснати след новогодишната нощ, а всеки втори е изпитвал поне веднъж в живота си такъв тип депресия. Според психолога Саша Димова една от най-честите причини за това е незадоволеното очакване. Това ни кара да се чувстваме неспособни, не справили се и да се обвиняваме за това, че не сме успешни, коментира още в студиото ни Саша Димова.
Не малък процент от хората чувстват самота по време на празниците, дори и да не са лишени от близки и приятели. Сред другите възможни причини са нереалистичните решения и връщане към по-самотен живот след празниците.
Най-засегнати от този феномен се оказват младите и самотни хора от 25 до 35 годишна възраст.
Специалистите съветват след празниците да си дадем време за адаптация.
Според Саша е важно да не спираме социалните си контакти, макар и уморени от празниците и общуването около тях, важно е да не ги ограничаваме.


Вяра Димова
9 Януари 2019 | 17:43
Тагове: празници, депресия, празници, цели, адаптация

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook