2019 г. започва с ново поскъпване на стоки и услуги
С настъпването на Новата година влизат в сила, нови по-високи цени на водата, природния газ и хранителните продукти. С до 30% скачат и данъците на старите леки автомобили. По-високи данъци ще плащат и собствениците на повече от едно основно жилище. 2 лева и 50 стотинки с ДДС е новата цена на водата от началото на 2019-а. Поскъпването е с 5 стотинки. Увеличението включва трите компонента, които формират цените- доставяне на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Последното поскъпване беше преди няколко месеца, когато скокът беше близо с 40 на сто. Нови цени плащаме и за природния газ, който поскъпва с 3.51 %. Междувременно бизнесът в България е изправен пред сериозно затруднение заради непоносимите цени на електроенергията. В рамките на броени седмици токът на „свободния“ пазар поскъпна с около 350%. Расте лавинообразно броят на производствените предприятия от различни браншове, които твърдят, че при тези стойности на ел. енергията стоката им става непродаваема. Поради тази причина за поскъпване се готвят все повече производителите на основни хранителни стоки - от хляб и кисело мляко до колбаси и сладкиши. С до 30% скачат и данъците на старите коли. Всяка община сама ще прецени с колко да вдигне налога – като ще се ръководи от три показателя – възраст на колата, евро стандарт и мощност.
По-високи данъци ще плащат и собствениците на повече от едно основно жилище. От тази година те губят отстъпката си от 50 % и на практика ще плащат двойно.
В сила вече са и електронните винетки – те се продават на старите цени от 97 лв., А от 16 август шофьорите на камиони вече ще плащат тол такси – т.е. не за време, а за изминато разстояние.
От 1 януари скачат всички заплати в държавната администрацията с 10%, а с 20% се увеличават възнагражденията на учителите. Минималната работна заплата в страната вече е 560 лева. А минималните пенсии се запазват до 1 юли – когато ще бъдат увеличени с 12 лв. - до 219 лв.


Соня Симеонова
2 Януари 2019 | 16:03
Тагове: цени, живот, поскъпване, данъци, вода, газ, храни

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook