Увеличават данъците на старите автомобили, а на новите ги намаляват
Общинската администрация излезе с предложение за минимално увеличение на данъците за моторни превозни средства от догодина. Само 15лв., ще е увеличението за 95% от леките автомобили. От всичките 23 712 регистрирани автомобила, само за 6 767 няма да има промяна в облагането. Най-голямо е увеличението при по-старите автомобили, намаление в данъка се предвижда на по-новите.
Общинската администрация е разработила различни варианти за нови цени на данъците на автомобили, като само три от тях е предложила за разглеждане на местните парламентаристи. Заедно с тях са се обединили във вариант, според, който увеличението ще е минимално, каза зам.-кметът Снежана Данева-Иванова.
Промяната в облагането се налага заради новите законови разпоредби, според които за първи път се въвежда еко компонент в налозите за автомобили. Друг важен критерий е мощността на колата, а сумата се изчислява по коефициент за възрастта й. Заради екокомпонента увеличението ще е предимно за старите и по-замърсяващи автомобили. Заради същия компонент най-голямо облекчение ще има за собственика на най-скъпата кола в общината, модел от 2017 г., с мощност 448 киловата и стандарт Евро 6. Вместо досегашните 2772 лв, от догодина той ще плаща 1298 лв. По така изготвеното предложение излиза, че увеличението от 0 до 15 лв., ще бъде за 13 892 броя автомобили, от 15 до 20 лв. Повече ще плащат собствениците на 695 коли. За 319 автомобила увеличението ще е от 20 до 50 лв., от 50 до 100 лв.-за 47, а между 100 и 200 лв.,повече ще плащат собствениците на 9 превозни средства.
Сериозно увеличение се предвижда за собствениците на лекотоварни автомобили до 3,5 тона, попадащи в клас номер 1, за които се плащаха по 7 лв., а от догодина ще бъдат облагани като леките автомобили. С това се цели да се прекрати порочната практика собствениците на луксозни джипове да ги регистрират като товарни, за да избегнат високите данъци. Очаква се предложението да бъда гласувано на първата за новата година общинска сесия.


Соня Симеонова
21 Декември 2018 | 17:36
Тагове: автомобили, данъци, увеличаване, замърсяване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook