Снежана Данева: Такса смет няма да се повишава до 2020 г.
Такса смет няма да се повишава поне до 2020 година. Това заяви днес заместник-кметът на община Велико Търново Снежана Данева – Иванова по време на дебатите в местния парламент, касаещи план-сметката за разходите по сметосъбирането и сметоизвозването на територията на общината. За 2019г., общината е заложила близо 8,5 мил.лева за сметосъбиране и сметоизвозване.
И тази сесия не се размина без словестни нападки, като основна тема беше сметопочистването и увеличението на разходите за него на частните фирми.
След като вчера групата съветници от БСП дадоха нарочна пресконференция, на която се обявиха против повишаването на разходите и поискаха дейностите да се извършват от общинско предприятие, днес Снежана Данева отговори от трибуната на Великотърновския общински съвет, че кметът е дал дума да не увеличава такса смет през своя мандат. Затова недостигащите средства ще се търсят от други направления.
Тя припомни, че след като е създадено общинското предприятие “Зелени системи“ през 2017 г., разходите от дейностите са се снижили с близо 1 млн. лева. За да поеме то изцяло сметопочистването са необходими още поне 4 сметосъбирачни машини, 2 нискогабаритни машини, 1 000 контейнера и др., които общината не може да си позволи като разход. Средствата на частните фирми са недостатъчни и се налага те да бъдат набавяни от други пера, които също се вадят от джоба на данъкоплатеца, заявиха опозицията.
Петко Тюфекчиев от групата на социалистите предложи планираните разходи за сметосъбиране и сметоизвозване за 2019 г. да бъдат 6,1 млн. лв. вместо заложените от общинска администрация 8 410 650 лв.
Предложението бна БСП не беше прието. При гласуването на предложението на администрацията, то се прие с 23 гласа „за”, 4 „против” и двама „въздържали се”. Против гласува групата на БСП, а при обяснението на отрицателния си вот Валерия Дончева призова общината да търси варианти, за да не се стигне до шоково повишение на такса смет след време. Разходите се увеличават, а качеството на услугата не се подобрява, каза Дончева.


Соня Симеонова
20 Декември 2018 | 18:03
Тагове: сесия, смет, сметосъбиране, сметоизвозване, разходи

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook