78-годишна жена стана жертва на „романтична“ измама в интернет
78-годишна жена стана жертва на мним ухажор в интернет. Подведена от идеята за безоблачно съвместно съжителство, възрастната жена превеждала големи суми. Последната, за която я помолил бъдещият младоженец е 6500 долара. От ГДБОП предупредиха, че това е така наречената романтична измама и парите на подведените няма как да бъдат възстановени.
Аферата започнала преди месеци, когато 78-годишната жена получила учтиво и нежно съобщение в социалната мрежа от капитан Джон Марк, в което обяснява, че е изключителна и красива и колко рядко може да се срещне друга като нея. Така в продължение на месеци измамникът ухажва жертвата си, докато не става ясно, че неговата банка е блокирала сметките и кредитните му карти и за да успее да дойде в България, жената трябва да му изпрати пари за сертификат. Сумата е 1500 долара. Водена от идеята за щастлив живот, жената внася парите на посочената сметка. Дни след първата вноска е помолена за 1850 долара - те били за самолетни билети. В същото време банката, в която е преведена първата сума е информирана за случая от сина на жената и по негово настояване прави вътрешно проучване. Оказва се съмнителна и парите са върнати на жената. По тази причина, тя внася втората сума в друга банка. Осъзнавайки наивността ѝ, измамникът моли за още 6800 долара, този път за застраховка.
78-годишната жена не пожела да застане пред камера, но разказа, че капитан Джон Марк е жертва на Пакистанския режим и трябва да му се помогне да се прибере в родината си. Категорична е, че няма да се откаже от каузата си. Роднините, обаче са убедени, че тя е жертва на измамна схема и са твърдо решени да сигнализират компетентните органи.
Нашият екип се свърза с началника на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП-Явор Колев, който бе категоричен, че става въпрос за така наречените „романтични“ измами, които отдавна заливат социалните мрежи. Групата е нигерийска. Има жертви изгорели с по 60-70 хил., евро. За съжаление дирекцията за борба с организираната престъпност няма как да се бори с тях. Единственият вариант е хората да не се поддават на подобни изнудвания.


Соня Симеонова
13 Декември 2018 | 17:46
Тагове: измама, пари, изнудване, потърпевши

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook