11 сдружения на собственици на жилищни сгради чакат финансиране за саниране
Общо 49 сдружения на собственици на жилищни сгради са регистрирани във великотърновска област от началото на действието на Националната програма за енергийна ефективност. С 11 от тях са сключени тристранни договори, а 38 са въведени в експлоатация. На територията само на В.Търново въведените в експлоатация са 13, а два блока са със стартирала ремонтна дейност.
Интересът на хората към санирането постоянно се увеличава, като това се дължи на променените критерии, които вече изискват съгласие на 95% от собствениците, а не както беше до сега на 100%. В момента строителните дейности във В.Търново текат по три сгради в квартал „Чолаковци” и в района на болницата. Други четири сгради са санирани по стария ред на програмата за прилагане на мерките за енергийна ефективност. Ефект наистина има, коментират хората.
За ремонтните дейности собствениците на жилища в тези блокове са кандидатствали още през 2012 г., когато условията предвиждаха 50% безвъзмездна помощ и 50% самоучастие. С влезлите в сила изменения самоучастието стана част от националното финансиране, а в резултат санирането на четирите блока е изцяло безвъзмездно. Същевременно по Националната програма за енергийна ефективност са обновени 1544 многофамилни жилищни сгради в страната, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Към 30 ноември 2018 г. най-много са завършените сгради в община Бургас - 197.


Соня Симеонова
10 Декември 2018 | 17:20
Тагове: саниране, блокове, участие, финансиране

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook