Увеличава се броят на заболелите от СПИН в сравнение с изминалата година
Във Велико Търново отбелязаха Световния ден за бобра със СПИН. Кампанията се организира от Регионална здравна инспекция съвместно с Община Велико Търново, Български червен кръст и Градския ученически парламент. Заради метеорологичните условия на 1-ви декември, инициативите бяха проведени днес.
Първи декември - Световния ден за борба със СПИН се отбелязва от 30 години насам. Целта е да се увеличи информираността на населението по отношение на ХИВ инфекцията.
Организираната кампания тази година преминава под мотото „Узнай своя статус“.
Мобилен кабинет за безплатно анонимно изследване бе разположен днес до парк „Марно поле“, от който всички желаещи граждани можеха да се изследват за СПИН
Във всички кабинети за безплатно изследване и консултиране за СПИН в страната през 2018 година са преминали повече от 242 хиляди души.
През 2018 година се наблюдава тенденция към увеличение на заболелите от СПИН в сравнение с изминалата година. За цялата 2017 година новооткритите серопозитивни са 241. Оказва се, че броя на новооткритите заболели от СПИН мъже е много по-голям от броя на жените, съотношението е 8:1, допълни Анелия Козлева.
В световен мащаб всеки ден около 7 100 души се инфектират с вируса на имунната недостатъчност. България е страна със сравнително ниско разпространение на ХИВ в общата популация. По данни на Европейския център за контрол на заболяванията, честотата на новите заразени с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5,7 случая на 100 000 души население, а в България - 2,7 случая на 100 000.


Вяра Димова
4 Декември 2018 | 18:22
Тагове: СПИН, превенция, изследване, заболяване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook