Ръст на цените на киселото мляко и изварата отчитат анализаторите
Средните цени на дребно на млечните продукти в България през 2018 г. e с около 2-4% по-високи отколкото през 2017 г., сочи анализът за ноември на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство към Института по аграрна икономика.Предвижданията са цените на суровото мляко през зимните месеци да нарастват
По информация на Системата Агропазарна Информация цените на дребно на основните млечни продукти от началото на годината са се увеличили с около 2%. Това се дължи основно на ръста на другите разходи, калкулирани в стойността на млечните продукти, докато цените на суровото мляко остават около и малко под нивата от 2017г.
Най-значително според системата се очаква да бъде увеличението при цените на дребно на киселото мляко и изварата, като те ще стигнат съответно 2,2 лв.,кг и 4,4 лв.,кг.
Наблюдаваното увеличение при цените се дължи основно на по-голямо нарастване при ниския ценови сегмент от млечните продукти, където увеличението е с около 8-10%.
Предвижданията са цените на суровото мляко през зимните месеци да нарастват заради по-слабото предлагане и по-високите разходи. Очаква се тази тенденция да смени посоката си след пролетта, като основните рискове са климатични проблеми, засягащи фуражите и застой в потреблението, което да смъкне цените.


Соня Симеонова
3 Декември 2018 | 17:17
Тагове: повишаване, цени, мляко, млечни продукти

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook