Снежана Данева: “Великотърновска община е в топ 4 по събираемост на данъците в България“
До края на годината демонтират остатъците от тролейбусната мрежа във Велико Търново. Това заяви кметът на града Даниел Панов след питане на общинския съветник Николай Цонев, на днешната редовна сесия на местния парламент. Кметът допълни, че ще бъдат премествани принудително автомобили, които възпрепятстват демонтажа.
Осем питания към кмета и администрацията отправиха общинските съветници в днешната сесия. Първото от тях бе на Николай Цонев от „Патриотите – ВМРО” и касаеше състоянието на съществуващите съоръжения от излязлата от употреба тролейбусна мрежа, които представляват опасност и дали се извършва контрол на фирмата, извършваща демонтажа.
Според Даниел Панов остатъците от тролейбусната мрежа ще бъдат демонтирани до края на годината. В противен случай на фирмата ще бъдат наложени санкции и процедурата ще бъде прекратена. Демонтирани са вече 472 конзоли, 17 стрелки и 22 обтяжки, което прави 60% от от подлежащите на демонтаж количества. На останалите места демонтажът е бил възпрепятстван от паркирани автомобили, чиито собственици не са ги преместили, въпреки поставените предупредителни бележки. По дневен ред очаквано бяха отправени и шест питания от левицата, едно от които касае събирането и извозването на битови и строителни отпадъци на територията на областния град.
На въпроса на Петко Тюфекчиев от БСП, защо не е изграден нов подход към паметника на Васил Левски и къде са отпуснатите пари, кметът отговори, че все още е спорен въпросът какво точно да се монтира: лъв, лавров венец или револвер. Относно парите:
И днешната сесия не се размина без словесни престрелки.
Седмото питане бе на съветника от АБВ Николай Илчев относно чистотата на атмосферния въздух, който дишат великотърновци .
Даниел Панов отговори, че дните с превишавания на прахови частици са били само 50 през 2017г., с няколко единици надолу спрямо 2016г., и са само през зимния период. И последно, но не по важност бе отправено питане за ремонт на пътя Паскалевец-Ресен, на което Панов отговори, че през август са изпратени документи в министерството и се очакват средства. Въпреки, че нямаше право на реплика Стоян Витанов се помъчи да опонира на кмета.
Общинските съветници дадоха съгласие на Царевград Търнов за закупуване на служебен автомобил. Бе приета и бизнес програмата на „Обредни дейности“ В.Търново. Изменение и допълнение на Наредбата за определяне на местните цени и услуги, на територията на общината. Относно промените на приходната и разходната част на бюджета заместник-кметът Снежана Данева коментира, че Велико Търново е топ 4 на общините с най-добра събираемост в България. По думите ѝ, местните приходи в старата столица за деветмесечието са се увеличи с 453 000 лв.


Соня Симеонова
29 Ноември 2018 | 20:31
Тагове: община, сесия, питания

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook