Ритуал по полагане на пръст от връх Каймак – Чалан и височина Калатепе в криптата на храм „Св. Седмочисленици“ в НВУ “Васил Левски“
Ритуал по полагане на пръст от връх Каймак – Чалан и височина Калатепе в криптата на храм „Св. Седмочисленици“ бе извършен в НВУ „Васил Левски“. С него продължи тържественото честване на Празника на военния университет и отбелязването на 140-ата годишнина от създаването на първото военно училище и началото на военното образование в България.
Идеята за изграждането на криптата е на великотърновския митрополит Григорий, а превръщането й в сакрално място се решава от ръководството на висшето училище.
Храмът „Св. Седмочисленици” и морената на възпитаниците в Националния военен университет са предложени да влязат в регистъра на военните паметници, съобщи подполковник Евгени Пенчев.В саркофага, който е в криптата в източния край има положени гилзи с пръст от военни гробища и военни гробове, които се намират на територията на България и извън нея, каза подполковник Евгени Пенчев.
Армията събира пръст от различни краища на страната, от места, където са били командировани великотърновските военнослужещи.
След полагането на пръст , в Дома на културата на НВУ „Васил Левски” бе открита Юбилейната научна конференция „140 години военно образование, традиции и перспективи”. Конференцията откри началникът на университета бригаден генерал Пламен Богданов.


Соня Симеонова
27 Ноември 2018 | 18:18
Тагове: ритуал, полагане, пръст, НВУ "Васил Левски"

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook