Румен Радев: Армията продължава да се топи, а военното образование е поставено пред сериозно изпитание
Армията продължава да се топи,а все още не намираме необходимата политическа воля и ресурси да се прекрати отливът на хора. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в тържественото си слово по повод отбелязването на 140 години от началото на военното образование в България и откриването на първото военно училище- НВУ „Васил Левски“ във В. Търново
Честванията по повод 140-годишнината от началото на военното образование в България започнаха с празнични слова на началника на Военния университет, бригаден генерал Пламен Богданов, който благодари на всички преподаватели бивши и настоящи за ентусиазма и усилията за обучение на младите хора избрали пътя на военнослужещия.
В речта си президентът подчерта, че професионално подготвените офицери, сержанти и войници са основата на модерната армия – тази армия, от която България има нужда.
По думите му модерните оръжия и съвременните технологии никога няма да могат да компенсират липсата на хора. Трябва да инвестираме повече в подготовката на бъдещите военни лидери. Точно тук е мястото, където се изграждат тези лидери – хора с характер и умения, възпитани в идеалите и ценностите на родолюбието, честта и дълга, посочи още върховният главнокомандващ. Министър Каракачанов също приветства военнослужещите, и подчерта тяхната отговорна задача.
Военният министър каза още, че проблемите в Българската армия са от близо 30 години от когато са започнали да се съкращават средства за армията и хора от личния състав и не се полагало нужното уважение на хората, които са дали живота си за изграждането на модерни сили, които да защитават Републиката. Тържеството продължи с връчване на награди на отличили се военнослужещи, преподаватели и курсанти. Церемонията продължи с поднасяне на венци и цветя прад паметника на Васил Левски, който е в района на университета.


Соня Симеонова
26 Ноември 2018 | 18:11
Тагове: Румен Радев, президент, Красимир Каракачанов, реч, военни

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook