Без технически преглед на автомобил, ако не сте платили глоба
Шофьори с неплатени глоби или дължими такси за използване на платената пътна мрежа няма да бъдат допускани до годишен технически преглед. Нарушители ще бъдат спирани и на границата, когато напускат или влизат в страната. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, гласувани на първо четене в транспортната комисия в парламента.
Депутатите приеха и промени, според които глобите, налагани от КАТ ще се заплащат на място чрез ПОС терминал, за целта пътните полицаи трябва да бъдат оборудвани с такива устройства.Шофьори с неплатени глоби или дължими такси за използване на платената пътна мрежа няма да бъдат допускани до годишен технически преглед. Нарушители ще бъдат спирани и на границата, когато напускат или влизат в страната, като контролът ще се осъществява от Агенция „Митници“.От 17 декември водачи ще могат да закупят електронна винетка или да конвертират хартиената си винетка, ако е валидна и през следващата година, на уебсайта или чрез мобилното приложение на Тол управлението. Конвертирането е препоръчително, а не задължително и шофьорите, които не го направят няма да бъдат глобявани. Електронните винетки се въвеждат от началото на следващата година, а тол системата за тежкотоварните автомобили стартира от 16 август.
Промените в Закона за движение на пътищата, свързани с въвеждането на Тол системата от началото на 2019 г., предвиждат първоначално нарушителите да имат възможност да заплатят компенсаторна такса.За превозни средства над 12 тона компенсаторната такса се предлага да е 175 лв., за такива между 3,5 т и 12 тона - 125 лв., а за леките автомобили до 3,5 т - 70 лв. Ако в 14-дневен срок компенсаторната такса не бъде заплатена, водачите ще бъдат глобявани.
В транспортна комисия бяха гласувани и промени в Закона за личните документи, които предвиждат валидността на шофьорските книжки на хора с увреждания да бъде до 10 години, а не както е в момента до 5.


Соня Симеонова
22 Ноември 2018 | 16:42
Тагове: глоби, такси, преглед, винетка

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook