Продават на търг килийното училище в с. Плаково
Старото килийно училище в с.Плаково е на път да се събори напълно. Не веднъж са изготвяни проекти, но средства за него така и не са се намерили, споделя кметицата Петя Кънчева. Заради окаяното състояние, Община В. Търново обявява сградата на търг за 21 000 лева.
Едно от първите килийни училища в България е почти напълно съборено. Метоха, както го наричат местните, се намира в двора на храма “Рождество Богородично“. Тъй като училището и църквата са строени по едно и също време се смята, че майсторът и на двете е ученик на Колю Фичето. През годините са изготвяни няколко проекта за възстановяване и реставрация, но средства така и не били отпуснати. Училището е построено през 1810 г. В началото е било само две стаи в последствие към тях са достроени още няколко.
Килийното училище функционира докато в селото, е построено първото светско училище. За кратко в сградата се е помещавала детската градина. По-късно през годините старото школо е обявено за паметник на културата. С началото на новия век обаче, училището започва да тъне в разруха, а средства за спасяването му няма. Местните с възмущение споделят, че докато някога хората са делили от залъка си, за да строят църкви и училища, днес ние сами погубваме живата си история.


Соня Симеонова
12 Ноември 2018 | 16:41
Тагове: килийно училище, Плаково, търг

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook