Над 90% от българчетата в интернет всеки ден
България е на второ място в Европа по употреба на интернет сред тинейджърите. 84% от българчетата между 9 и 16 години са в мрежата всеки или почти всеки ден - в повечето случаи чатят или гледат видеоклипове. А над 50% от 7 годишните вече влизат в мрежата, сочат данни от доклад на Организацията за техническо сътрудничество, обхващаш 42 държави.
Българските деца ползват интернет от ранна детска възраст и го ползват по-често от всякога. Те са най-свързаната онлайн група и влизат за първи път в интернет на 7 годишна възраст, сочат данни от доклада. Според Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет , за миналата година 4096 са сигналите за детска порнография. 97% от децата в България през 2016 са заявили, че ползват интернет, а 94% от децата са всеки ден в интернет. Всяко пето дете е срещнало непознат след онлайн взаимодействие, а всяко десето дете е получавало съобщения, съдържащи сексуално съдържание. Рисковете се увеличават с възрастта поради намалената родителска намеса и внимание. Катя Александрова е на 16 години и споделя, че ползва интернета за четене на книги и получаване на информация.Иван също е на 16г., и използва интернета най-вече за игри.Християна е ценител на модата и чрез интернета си сверява часовника за съвременните модни тенденции в облеклата.
Според доклад на УНИЦЕФ за състоянието на децата по света на тема "Децата в дигиталния свят" 71 процента от децата са онлайн, в сравнение с 48 процента от общото население. Един на всеки трима интернет потребители в света е дете или подрастващ под 18-годишна възраст. Виртуалната мрежа измести до голяма степен спортните занимания и книгите на хартиен носител. Реалния свят е заменен с електронен, а общуването лице в лице се осъществява през монитора на компютъра или телефона, пише още в доклада.


Соня Симеонова
7 Ноември 2018 | 14:46
Тагове: интернет, деца, опасност, порнография

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook