Установениха съществени различия в цените на бензиностанции от една и съща верига
След редица протести и публикации в медиите в редица градове на страната-Комисия за защита на конкуренцията започна проверки по бензиностанции. Тя призовава обществеността за активно съдействие за предоставяне на всякаква информация и данни във връзка със състоянието на конкурентната среда в сектора.
След редица сигнали до медиите за повсеместно увеличаване на цената на автомобилните горива за крайни потребители в редица градове на България, Комисията за защита на конкуренцията се самосезира. Според сигнали цената на горивото на бензиностанция в гр. Велико Търново е съществено по-висока от тази на другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната, Комисията започва секторен анализ на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво в Република България.
При проучване на сигналите се установи, че увеличението се наблюдава в градовете Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България - Враца, Видин, Монтана, Велико Търново и др. и че съществуват големи различия в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони и дори в зависимост от разположението на обекта. В голяма част от репортажи и статии се коментира, че бензиностанциите в някои градове в България продават гориво на цени, които са доста по-високи от средноевропейските, което също така не кореспондира и с тенденциите на чувствително понижение в цените на петрола на международните пазари.
Във връзка с изразените съмнения за евентуални непазарни причини за увеличение, Комисията намира за необходимо да бъде извършен детайлен анализ на функционирането на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на автомобилни горива в Република България, разгледана в контекста на цените на петрола в международен аспект, както и спазването на принципите, валидни за общия европейски пазар, като събере и актуализира информация относно динамичното развитие на конкурентната среда в сектора на автомобилните горива.


Соня Симеонова
6 Ноември 2018 | 17:29
Тагове: бензиностанции, цени, горива, нарушения

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook