Европейски избори, европейско гражданство – нови политически реалности и предизвикателства в Европа.
В новия Европейски парламент България ще бъде представена от проевропейски партии, които не поставят под съмнение бъдещето на ЕС. Към момента е сигурно, че свои депутати ще изпратят ГЕРБ, БСП и ДПС. Под въпрос е присъствието на представител на „Обединените патриоти“, ако противоречията в коалицията продължат. Други партии на хоризонта засега не се задават”, това каза политологът Тодор Галунов на среща с европейски журналисти. В срещата на тема „Европейски избори, европейско гражданство – нови политически реалности и предизвикателства в Европа.”, участваха журналисти от Хърватия, Румъния и България. Организатор бе Информационният център Европа Директно– Велико Търново, който има обща инициатива с хърватския град Славонски брод и с Румънския град Клуж-Напока за периода 2018-2020, посветена на Председателството на Съвета на ЕС и бъдещето на Европа. По време на срещата политологът-анализатор Тодор Галунов наблегна на темата :Европейски избори.
По думите му би било интересно да се види дали големите европейски партии ще се опитат да повлияят по-рязко на целия политически микроклимат в Европа, тъй като сегашния модел ги прави малко по-особени. „В тях членуват национални партии, т.е. те са партии върху партиите. Политологът е категоричен, че България има вече сигурни трима кандидати за Европарламента.
Друг важен въпрос, който би довел до друг национализъм в Европа и , който би създал големи проблеми е :защо след Брекзит не доминира френски или немски език, а английски, коментира още политологът. Гости на събитието бяха студенти по журналистика и по политология от Великотърновския университет.


Соня Симеонова
30 Октомври 2018 | 17:17
Тагове: европейски избори, европа, парламент

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook