Велико Търново домакин на международния форум „Академия за акушерки“
За седма поредна година старата столица е домакин на Международния форум „Академия за акушерки“. Събитието се организира от Алианса на българските акушерки и дава възможност на работещите в сферата на родилната помощ да обменят опит и повишат уменията си, запознавайки се с най-новите медицински методи.
В България няма медицински стандарт по акушерство. Това противоречи на международната практика в тази сфера и води до пълно неглижиране на акушерските грижи, заяви Тони Димова председател на Алианса на българските акушерки. Според Димова е немислимо да се пишат реформи в сферата на майчиното и детското здраве без участието на акушерките, както се случва в момента. Тя подчерта, че нормативната уредба не създава възможност една акушерка да работи самостоятелно, без лекарски надзор. Няма и стандарт за добра акушерска практика. Димова отбеляза, че настояването им за промени от години остава нечуто
Акушерството е професията на зараждането на новия живот. Така я определя Виолета Тоткова, която е акушерка с 30-годишен стаж. Тя е изцяло отдадена на работата си, но смята, че длъжността е пренебрегвана и се неглижира.
Професионалният избор на младите момичетата със специалност „Акушерство“ не е стечение на обстоятелствата, а личен избор породен от красотата на зараждащото се начало
Специален гост на форума е акушерката Джесика Реед – регионален директор за майчино и детско здравеопазване и родилна помощ за Лондон. Тя има зад гърба си 30-годишен стаж, председателства един от надзорните съвети на Националната здравна асоциация в Англия, която разработи новия модел за постоянна подкрепа на акушерките в тяхната клинична дейност. По време на Академията за акушерки пред присъстващите ще бъдат представени презентации от родни и чуждестранни лектори.


Соня Симеонова
26 Октомври 2018 | 19:04
Тагове: акушерки, професия, обучение, раждане

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook