Нов проект за изграждане на магистрала Русе – В. Търново предлагат от АПИ
28 км. по-кратко трасе от одобрения вариант на магистрала Русе – В. Търново предлага инж. Румен Марков. Той представи новия си проект на трасето на магистралата, наречен „Дунав – Марица“. Акцент на презентацията беше поставен върху първата част на автомагистрала от Дунав мост до село Въглевци.
Инж. Румен Марков се занимава с големи инфраструктурни проекти, които излизат и извън границите на България, основно в Европейския съюз и Турция. Започването на проекта е следствие на неодобрението на сегашния вариант на магистралата. Разработката ще бъде приложена към материалите по делото, с което се оспорва оценката за въздействие върху околната среда на сегашния вариант на аутобана.
Очаква се проектът да бъде внесен в Министерството на регионалното развитие.
Трасето, което предлага инж. Марков е с 20% по-кратко. То преминава по много по икономически развити места, като по този начин допринася за развитието им и за по-голям поток към трасето. Екологичните параметри също са по-добри.
Инж. Румен Марков се въздържа от посочването на сумата за реализирането на прединвестиционната си разработка. Той подчерта предимствата на магистралата, като допълни, че проектът би бил по полезен за бизнеса и хората в този регион Велико Търново – Горна Оряховица – Лясковец.
Вариантът на инж. Румен Марков предвижда изграждането на 8 тунела. Трасето ще минава през две защитени зони – Търновски височини и защитена зона Янтра.
Строителството на новата магистрала се предвижда да отнеме около три години.


Вяра Димова
26 Октомври 2018 | 19:03
Тагове: магистрала, проект, изграждане, Русе – Велико Търново

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook