Програма за профилактика на оралните заболявания
Семинар за популяризиране на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18г., бе проведен във В.Търново. Целта е подобряване на познанията и културата на различни целеви групи от населението в областта на профилактиката на оралните заболявания. На срещата присъства председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 годишна възраст в България е приета от Министерски съвет и е продължение на действащата до 2014 г. програма. Стратегическата цел на Националната програма е подобряване на оралното здраве на децата до 18 годишна възраст в България. Един от основните приоритети на Програмата са:
Повишаване нивото на информираност сред населението за оралните заболявания, със специална насоченост към родители, учители, бременните, децата и учениците относно правилна устна хигиена, правилно хранене, значението и средствата за орална профилактика.
Друга важна задача на програмата е изготвяне на епидемиологична оценка на зъбния кариес и отчитане нивото на кариес редукция при децата на възраст 8, 9 и 10 години, на които са поставени силанти, сравнена с контролна група деца на същата възраст, на които не са поставени силанти. Силанизирането е напълно безплатно и се финансира със средства от държавния бюджет. Всеки родител, който желае да се възползва от тази възможност, може да получи допълнителна информация от интернет страницата на Националната програма.


Соня Симеонова
25 Октомври 2018 | 18:34
Тагове: орални, заболявания, силанти, силанизиране, профилактика, кариеси

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook