ОУ "П. Р. Славейков" се включи в проект за пестене на енергия
Великотърновското ОУ „П. Р. Славейков“ ще работи по образователен проект за пестене на енергия. Името му е „Мост между действията за климата на европейско и на местно ниво“ и е с продължителност две години.
Образователният проект е насочен основно към работа с ученици. Те ще бъдат научени как да измерват температурата и влажността в помещенията, в които учат. Ще изработват учебни материали, които в последствие ще разпространяват сред съучениците си.
В училището днес пристигнаха германски експерти и предстои обиколка на цялата сграда. Ще бъдат проверени всички възможни източници, от които може да се спести както електроенергия, така и топлоенергия и осветление.
Опитваме се да представим немската концепция и да я нагодим към българската, каза Хуай Нуен.
Най-важен е обменът на опит, сподели Тиман Абреш, който също разгледа сградата на основното училище и констатира, че един от основните проблеми на училището, е че не може да се регулира топлината на радиаторите. При огледа експертите използваха секунден термометър, с който измериха температурата в реален момент. Важна част от проекта е, че всички училища ще получат куфарчета с измервателни уреди, за да могат учениците да извършват тази дейност. Освен тези термометри ще има и измервателни уреди, които ще останат за училището. Уредите ще измерват силата на осветлението, на потреблението на ток, както и съдържанието на въглероден диоксид.


Вяра Димова
25 Октомври 2018 | 18:32
Тагове: ОУ "П. Р. Славейков", проект, енергия, ефективност

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook