Общинския съвет във Велико Търново одобри проект за подобряване качеството на атмосферният въздух
Община В.Търново ще кандидатства по програма на Европейският съюз за подобряване качеството на атмосферният въздух, това решиха общинските съветници на редовната си заседателна сесия, която се проведе днес.
Редовната сесия на Общинския съвет във В.Търново започна с предвидените питания на Николай Илчев относно общото състояние на пътната инфраструктура в града. Като основен проблем на великотърновци, той изтъкна наводненията след дъжд вследствие на запушени шахти, липсващи капаци, разбити плочки и дупки.
Пътната инфраструктура във града се обследва периодично, а където има нужда плочките се подновяват, бе отговорът на кмета Даниел Панов. Шахтите, капаците и ВиК канализациите са изцяло собственост на ВиК и тя отговаря за тяхното състояние. Общинските съветници решиха рисковата пешеходна пътека, намираща се край стадион „Ивайло“ и до затворения северозападен /горен/ вход на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ да бъде премахната. Искането за подобряване на пътната безопасност за пешеходците в този район е на ръководството на ПМГ „Васил Друмев“. Определените от комисията мерки – заличаване на пешеходната пътека и монтиране на предпазни съоръжения на тротоарите, са съгласувани както с училището, така и с полицията.
По питането на съветничката Валерия Дончева относно финансовата помощ на общината към Младежкия дом, и промяната на таксите за децата, Даниел Панов отговори, че се налагат промени, тъй като има препоръка от Сметната палата да се премине от такса към цена на услуга. Проведени са срещи с родители и ръководството на Младежкия дом, които ще дадат своето предложения за такси. Всички предложения ще бъдат заложени в по-нататъшната работа на институцията. Относно финансовата помощ от страна на Общината, кметът заяви, че тя е в размер на 1,5 млн. лв., дотация от 2012 г. до момента. Само до септември т.г. са преведени 179 000 лв.
Въпреки опасенията на общинския съветник-Стоян Витанов, че с финансовото си участие, общината ще обремени следващия Общински съвет, местните парламентаристи одобриха кандидатстването по програма на Европейския съюз по проект за подобряване качеството на атмосферния въздух. След кратки словестни атаки, свързани с неправилното разпределение на средствата за населените места, съветниците гласуваха всички те да получат допълнителни средства за снегопочистване.
По настояване на сдружение „В. Търново за гората“, съветниците одобриха наредбата за опазване на околната среда, като в нея ясно е посочено времето за спазване на тишина за отдих.


Соня Симеонова
25 Октомври 2018 | 18:27
Тагове: сесия, проект, приемане, община

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook