5 млн.лева за 26 болници бяха отпуснати от Министерство на здравеопазването
Министерството на Здравеопазването отпусна 5 милиона лева за 26 болници. Една от тях е МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във В.Търново. Средствата ще бъдат разходвани за обновяване на хемодиализното отделение
От 8,1 млн. лв., които правителството отпусна, здравното министерство предоставя на 29 държавни лечебни заведения близо 5 млн. лв.Основният приоритет при разпределението на средствата, които Министерството на здравеопазването получи с Постановление на Министерския съвет , е обновяването на хемодиализната мрежа в страната. Средствата ще се разходват за ремонт и закупуване на хемодиализна техника и оборудване, ще бъдат ремонтирани хемодиализни отделения и ще бъдат закупени хемодиализни апарати, легла за хемодиализа и водоочистващи системи.    
Разпределението на средствата е съобразено с  отправените от болниците искания за инвестиции в ремонти и преоборудване на хемодиализни структури на многопрофилни лечебни заведения на територията на градовете: Велико Търново, Смолян, Стара Загора, Силистра, Благоевград, Добрич, Монтана, Пловдив ,София и др..
С другите близо 3 млн. лв. ще бъдат осъществени ремонтни дейности и ще бъде закупена апаратура, съгласно приоритетните искания, постъпили в Министерството на здравеопазването от лечебните заведения.
В момента тече процедура по подготовка и обявяване на обществени поръчки, съответно сключване на договори, на чието основание средствата да бъдат отпуснати на лечебните заведения.


Соня Симеонова
10 Октомври 2018 | 17:37
Тагове: здравеопазване, пари, оборудване, хемодиализа

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook