Дари кръв днес и стани доброволец
По повод верижната катастрофа край Ново село в неделя при която пострадаха четирима човека Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново призова гражданите за кръводаряване. Десетки доброволци се отзоваха на призива.
На апела на кръвния център , днес се отзоваха десетки както мъже, така и жени, които искаха да помогнат на нуждаещите се от кръвопреливане. Само до 11 часа, кръв дариха 25 доброволци. Повечето от донорите са дарявали кръв по няколко пъти, такъв е случаят с Иван Тодоров, който е дошъл специално от Свищов. Илия и Лиляна също не познават пострадалите, но се отзовали на призива за кръводаряване защото човешкият живот е много по-важен от какъвто и да е друг ангажимент и в такива моменти хората трябва да са сплотени.
От кръвният център призовават гражданите да даряват кръв и през останалите дни, не само при спешна нужда, защото в болницата системно има недостиг, тъй като понякога се налага многократно кръвопреливане само на един човек, а запасите драстично намаляват. Всеки кръводарител получава подкрепителна закуска – шоколад, вафли, минерална вода, натурален сок и пакет кафе. Според Кодекса на труда доброволците получават и два дни платен отпуск. От лекции и учебни занятия се освобождават за два дни също и студентите, курсантите и навършилите 18 години ученици.


 
8 Октомври 2018 | 17:02
Тагове: кръводаряваня, кръв, катастрофа, призив

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook