Министър Вълчев откри учебната година във Великотърновския университет
Политика за преструктуриране на приема в частните училища, които заявяват много повече места отколкото могат да изпълнят, се провежда в Министерство на образованието- обяви Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той откри днес академичната учебна година във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Близо 11 хиляди са студентите на университета, за които днес започна учебната година.
През последните години установяваме по 8000-9000 бройки "кух" прием. Затова провеждаме политика на преструктуриране на приема.Това обяви при откриването на новата учебна година във Великотърновския университет министъра на образованието Красимир Вълчев. Частните училища заявяват много повече места, отколкото могат да изпълнят, за да се застраховат. Неизпълненият прием е в тези професионални направления, в които в последните години увеличаваме бройките, но търсенето е относително по-ниско. И обратно висшите училища още през юли отчетоха високо преизпълнение на приема в тези професионални направления, в които намаляваме приема като "Администрация и управление", "Психология" и др.", обясни Вълчев и приветства академичната общност с новата учебна година.
Тази година е е юбилейна за университета, 55-а годишнина. Висшето училище отчита 93% изпълнение на държавния план прием.В 11 от 19-те професионални направления държавната поръчка за тази година е изцяло изпълнена. Годината стартира с 3180 първокурсници, заяви ректорът на университета проф. Христо Бонджолов.
На церемонията с едноминутно мълчание бе почетена и паметта на проф., и д-р на филологическите науки-Станьо Георгиев и на декана на Историческият факултет проф.д-р Иван Тютюнджиев, който почина тази нощ.
Акцент на тържеството бе студентската клетва, написана преди 14 години специално за първокурсниците на ВТУ от покойния вече поет и драматург Радко Радков.


 
1 Октомври 2018 | 16:35
Тагове: ВТУ, Нова учебна година, откриване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook