Висящи градини и сгради с отворени пространства са част от проекта за нов градски център в района на Старо военно училище
Съвременни сгради с отворени пространства, разчупени елементи и зелени покриви, позволяващи на светлината да прониква между тях - това предвижда проектът на архитект Клаудио Нарди, който беше класиран на първо място в международния архитектурен конкурс за изграждане на нов градски център на Велико Търново. Центърът ще бъде изграден в района на Старо военно училище.
В своята разработка италианският архитект набляга на зеленината и на подземната инфраструктура – паркинги и улици, което ще позволи да се освободят много пространства за разходки и срещи на хората. По-голяма част от сградите ще са със зелени покриви и с висящите градини ще бъде оформено цялостното зелено пространство на мястото. Почти цялата зеленина на терена ще бъде запазена, като ще бъде извършено и допълнително залесяване.
Проектът на италианския архитект предвижда също изграждане на няколко съвременни високи сгради,спортен център и културни средища. Те ще бъдат с отворени пространства на приземните етажи. Тази концепция на вертикално строителство ще позволи да се освободят още места за пешеходци, колоездачи, а парковото пространство ще прелее в естествената зеленина към реката, обясни арх. Нарди. Той подчерта, че залага на естествените материали като дървото в изграждането на сградите, защото това осигурява връзката на традицията с модерната архитектура.
Проекта предвижда ескпозиционнен център, който със заоблените си форми естествено се вписва в извивките на терена. Просторът на първия етаж, където ще има разположени кафенета, е отворен към стария град, а амфитеатърът, разположен на 300 кв. м. допринася за мекотата и пластичността на формите на Центъра.


 
1 Октомври 2018 | 16:33
Тагове: военно училище, проект, градски център

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook