110 години от обявяването на Независимостта
Велико Търново е център на тържествата по по случай 110-годишнина от обявяването на Независимостта на България. Денят започна с празнична Света литургия, отслужена от великотърновският митрополит Григорий в църквата „Свети 40 мъченици”. Церемонията продължи със военен ритуал и празничен благослов на крепостта Царевец. Сред гостите на тържеството бяха Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов,зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов и евродепутатът от ГЕРБ- Ева Майдел
Със Тържественна Света Литургия, водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „ В.Левски“ в църквата „Св.40 мъченици“ във В.Търново започна церемонията по отбелязването на 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Богослужението в средновековния храм води лично негово високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий. Актьор, влязъл в ролята на княз Фердинанд, прочете Манифеста за обявяването на независимостта на страната ни.
След възстановката тържественото шествие се отправи към крепостта Царевец, където преди 110 години княз Фердинанд решава да запознае търновската общественост със съдържанието на документа. Честванията продължиха с издигане на националният трибагреник, прочитане на Манифеста и празнични слова на градоначалникът на Старата столица -Даниел Панов и Митрополит Григорий.
От името на всички институции, организации и партии бяха поднасени венци и цветя пред пирамидата на Независимостта . Шествието в което се включиха стотици великотърновци и гости на града по традиция премина по главните улици и се отправи към Площад“Майка България“.
Празничната програма продължи с шоу-спектакъл на участниците в 12-тия Международен фестивал на военните оркестри.


 
22 Септември 2018 | 15:33
Тагове: Независимост, 110 години, честване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook