Хартиените винетки отпадат
От 1 януари се въвеждат електронни винетки за колита, а хартиените отпадат. Въвежда се тол такса за камионите, която ще е от 16 август. Промените бяха одобрени окончателно от Народното събрание.
Отпадат хартиените стикери, които се лепят на предните стъкла на леките автомобили и ще има електронни винетки - годишни, тримесечни, месечни, седмични и уикенд винетки.
От 1-ви януари догодина месечната, седмичната и дневна винетна такса за тежкотоварните автомобили ще важи до 15-и август, независимо от датата на закупуване и перфориране. След този срок ще се събират само тол такси.
ТОЛ - системата ще започне да функционира на 16 август 2019 година. Това решиха депутатите като окончателно приеха промени в Закона за пътищата. Размерът на таксите ще се определя по предложение на финансовия и на регионалния министър. 
Камионите, автобусите и всички превозни средства с допустима маса над 3.5 тона ще използват ТОЛ - система на база изминатото разстояние. То ще се изчислява с монтирано в превозното средство бордово устройство, което регистрира данните за изминатото разстояние и позицията с помощта на глобална навигационна сателитна система. 
За превозните средства, които нямат такова устройство, законът предвижда използването на маршрутна карта. За изминаването на едно и също разстояние ще се плаща различна сума в зависимост от състоянието на пътя.
Една от новостите, които са предвидени в Закона за пътищата, е въвеждането на уикенд винетка, която ще важи от 24.00 ч. в петък до полунощ в неделя. 
Цените на новите винетни стикери трябва да бъдат определени от Министерския съвет. 


 
14 Септември 2018 | 14:54
Тагове: винетки, тол, тол система, стикери

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook