110 години независимост
110 балона с цветовете на българския трибагреник ще полетят в небето едновременно с издигането на знамената на гара Трапезица по повод 110-тата годишнина от обявяването на независима България. На гара Трапезица 40- актьори ще пресъздадат обявяването на Манифеста от княз Фердинанд и събитията около паметния ден.
Тържествата по повод 110-тата годишнина от подписването на Независимостта на 22 септември ще започнат с празнична Света литургия, водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски“ в църквата „Св. 40 мъченици“. Програмата ще продължи с военен ритуал за издигане на нацоналното знаме на Република България. Официално слово на хълма Царевец, на което се очаква да присъства премиерът Бойко Борисов и поднасяне на венци и цветя на пирамидата на Независимостта. Празнично шествие, концерти и шоу спектакли очакват още жителите и гостите на В.Търново.
Акцент в празничната програма е откриването на възстановения паметник с Багриловия надпис, който е изсечен в скалите в посока от жп.гарата към университета във В.Търново. Тържествените чествания продължават и на 23 септември, когато ще бъде посрещнат Княз Фердинанд на гара Трапезица.
Възстановката на гара Трапезица е с вход свободен за всички граждани и гости на старата столица. Билети за пътуването на ретро-влака са в продажба от 29 август 2018 г. в жп бюрата във всички областни градове на страната.


 
13 Септември 2018 | 17:02
Тагове: Независимост, 110 години, празник, 22 септември

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook