Близо 2 млн. българи живеят под прага на бедност показват данните на НСИ
Около една четвърт от българите живеят под прага на бедност, това е около 24% от българското население показват данни на Националния статистически институт. Най-голям процент е този на безработните, а около милион и триста са пенсионерите живеещи с пенсия под средната работна заплата.
Безработицата, бедността и икономическата криза са най-тежките проблеми на българите, това сочат данните от изследване на НСИ. Половината от българските семейства разполагат с до 500 лева месечно. 80% от доходите на домакинствата отиват за режийни разходи, а останалите 20 са крайно недостатъчни за съществуване- споделят гражданите.
Според данни на синдиката 75% от българите живеят в лишения, като едно 4-членно семейство се нуждае от 2301 лв. на месец за спокоен живот с нормални разходи за храна, здравеопазване и образование, а по данни на НОИ около милион и триста са пенсионерите, които получават пенсия по-ниска от минималната работна заплата.
Относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица, а средната месечна работна заплата във Великотърновска област е 885лв. през второто тримесечие на 2018 г., показват данните на статистическото бюро. Възнаграждението е с 42 лв. по-високо спрямо предходното тримесечие, но е с 240 лв. по-ниско от средното за страната, която е в размер на 1125 лв.


 
11 Септември 2018 | 15:00
Тагове: бедност, население, заплата, заетост, икономика

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook