Във Велико Търново ще се проведе Панаир на керамиката
Първият в града панаир на керамиката ще зарадва малки и големи на 1 септември, събота, в парка „Марно поле”. Всеки посетител ще може да изработи различни съдове от глина и да ги декорира чрез сграфито на грънчарско колело. Инициативата е на Гергана Пенова, която преподава умения по керамика на деца от всякаква възраст в „Младежки дом“ Велико Търново. Проектът „Отражения – претворено наследство” е съфинансиран от Община Велико Търново в рамките на програмата „Изкуство и култура”2018.
Събитието, чрез което ще бъде представена дейността му, започва от 10 часа сутринта на 1-ви септември и ще бъде съпътствано с лекции по темата и изложба на децата от Ателието по керамика към Младежкия дом.
Какво представлява търновската сграфито керамика, каква е историята й, какви са шарките и спецификите в изработването им ще бъдат темите, които ще се дискутират на цветния панаир.
С помощта на грънчари и приложници, децата, гражданите и гостите на града ще могат сами да изработят произведения на изкуството и да си ги отнесат у дома за спомен. Цветните проекти за глинени чинии на деца, отличени в конкурса, проведен в рамките на проекта ще бъдат изработени пред очите на публиката.
Пърформанс в градска среда ще предшества Панаира на керамиката. На 30 август, четвъртък, в парка „Света гора” участниците в проекта ще направят големи гипсови рингове с флорални мотиви, типични за Търновската сграфито керамика. Планира се и сътворяването на голяма гипсова фигура на митично същество. След пърформанса, творбите ще бъдат демонтирани и по-късно включени в специална изложба.


Александра Димова
28 Август 2018 | 16:59
Тагове: керамика, сграфито, панаир

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook