Римският фестивал-“Нике- играта и победата“ събира участници от цял свят
За поредна година на 25 и 26 август в римското селище -Никополис ад Иструм ще се проведе Римският фестивал:“Нике - играта и победата“, а разкопките на Никополис ад Иструм ще стартират на 27 август, информира Иван Църов директор на регионалния исторически музей във В.Търново. Проучванията са финансирани от държавата и са на стойност 20 хиляди лева.
Разкопките и тази година едва ли ще доведат до изключително нови разкрития, но със сигурност ще разкрият повече за онзи период векове назад, коментира директорът на музея. И тази година продължава ваденето на архитектурни детайли, които преди хиляди години са били поставяни в дупки и пълнени с пръст.
Римският фестивал:Нике-“Играта и победата“ ще продължи два дни а на него се очаква да участват групи за антични възстановки от Румъния, Естония, Молдова, Македония и др.Програмата е разделена в три модула. Посетителите ще имат възможност да се разходят, да чуят различни исторически беседи, да разгледат занаятчийски пазар, ателиета за демонстрации на римски настолни игри, римска мода и прически. Предвидени са и различни игри с публиката и пресъздаване на ритуали. Основният акцент в програмата ще бъдат римо-дакийски войни с демонстрация на екипировка, бойни построения и битки, римски процес, робски пазар и гладиаторски боеве. Ще могат да се наблюдават и демонстрации на спортни игри.
С този фестивал на първо място се цели да се популяризира културно-историческото наследство в региона, на второ място – да се инициира подобряване на инфраструктурата и достъпа до археологическите обекти. Целта е също да се промени отношението на хората към археологията, и не на последно място- да се развива културния туризъм в региона, допълни още Иван Църов.


 
20 Август 2018 | 17:40
Тагове: Никополис ад Иструм, Нике, Църов

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook