Национален паметник на културата
Къщата на революционера -Иларион Драгостинов в с. Арбанаси, която е национален паметник на културата тъне в разруха. Дъждовете продължават да и без това съборената и конструкция. Председателя на Национален клуб Иларион Драгостинов- Стоян Калпушков е решил да изпрати писмо до министър-преседателя Бойко Борисов с молба за отпускане на средства за реставрация.
Родната къща на Иларион Драгостинов в Арбанаси продължава да се руши. Покривът отдавна липсва, а дървената част, която се крепеше на подпори, премахнати преди време за да започне реставрация е паднала. Буйна растителност е превзела двора, а недобросъвестни граждани са го превърнали в сметище.През 2007г., по настояване на председателя на Национален клуб “Иларион Драгостинов“-Стоян Калпушков министерството на културата отпуска 90 000 лв.,от които са изградени каменен дувар и порта, които по изчисления на експерти не струват повече от 30 хиляди лв. Други пари за реставрация не са отпускани през последните години, въпреки, че къщата е собственост на министерството. През 2013г.,кметът на Арбанаси- Тошо Кръстев е изпратил преписка до областния управител, с която го сезира за проблема, а тя е препратена към културното министерство. Отговор от министерството обаче няма.
Смаяни от безхаберието на държавата австрийци разказват, че такова нещо никъде в Европа не може да се види, защото хората ценят историята си .
Стоян Калпушков изследва живота и делото на Иларион Драгостинов повече от 30 години. Той е твърдо решен да направи последен опит за отпускане на средства.
Къщата може да бъде спасена, ако бъде създадена неправителствена организация, която да изготви проект за нейното възстановяване. Така може да се кандидатства за финансиране по европейски програми. За сега обаче, няма желаещи.


 
17 Август 2018 | 18:07
Тагове: Иларион Драгостинов, къща, реставрация, състояние

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook