Стамболовият хан тъне в руини
Емблематичната за Старата столица сграда-Стамболовият хан тъне в руини, а с опасните си останки от камъни и греди застрашава не само пешеходците а и участниците в движението. Сградата не е обезопасена, а е доста опасна и това предизвика въпроси на граждани- Защо никой не взема мерки и крият ли се инвестиционни намерения зад безхаберието-вижте повече.
Останките от сградата на Стамболовия хан застрашават не само великотърновци, а и гости на Старата столица. Не веднъж от руините са падали камъни, коментираха живущи около хана.
В момента от сградата са останали само основите, които са доста опасни. В това състояние сградата е от години и с течение на времето продължава да се руши. Според гражданите зад безхаберието на общината се крият инвестиционни намерения.
Сградата на Стамоболовия хан е строена през 1842 г., от от Колю Фичето и е била собственост на бащата на българския министър-председател Стефан Стамболов. До 1945 г. ханът бил действащ.Служел е за общежитие на семейства без дом. След национализацията той е затворен, а през 1980 г. изгорял при пожар. След 1989 г. се оказва, че ханът има 15 наследници реститути, които така и не успяват да се разберат за неговото бъдеще и той е оставен да пустее в руини. В началото на 21 век общината във В. Търново кандидатства с проект за хотел пред японското правителство за възстановяване на Стамболовия хан, но проектът й не печели. През 2014 г. държавата прехвърля своята собственост в хана на общината и така тя стана съсобственик заедно с реститутите. Великотърновският бизнесмен Хилендар Тодоров е издирил 14-те наследници и изкупил техните дялове.Бизнесменът е внесъл предложение в общината да откупи дела и на Общината и да обезопаси мястото, но вече една година няма отговор.
От общината обещаха да вземат спешни мерки поне за обезопасяване на мястото около Стамболовия хан, а внесеното предложение от бизнесмена предстои да се обсъжда.


 
16 Август 2018 | 17:29
Тагове: Стамболовият хан, собственици, поддръжка, обезопасяване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook