Общинските съветници от БСП се обявиха против проекта за подобряване на градската инфраструтура
Плановете и обсъждането на проектите за интегриран градски транспорт и осигуряването на електробуси за градската мрежа във Велико Търново скара общинските съветници от БСП с представители на местната власт. Според Стоян Витанов и съпартийците му има пропуски и липси в проекта, както и липса на информация за свързаните страни по договора за новата градска линия, въпреки че той е сключен с общинското предприятие „Паркинги и гаражи“. Най-големият проблем според БСП е липсата на обществено обсъждане преди окончателната подготовка на мерките, предвидени за реализация в проекта.
10,8 милиона са предвидените средства за подобряване на инфраструктурата на града, за закупуването на електробуси за новата градска линия, изграждането на два буферни паркинга и поставянето на ел. информационни табели на 22 спирки на градския транспорт.
Според общинските съветници от групата на БСП обаче много от мерките в проекта са нефункционални и не е било проведено задължителното обществено обсъждане преди да бъде изготвен планът.
Единият проблем според тях е поставянето на интелигентни светофари на ул. Магистрална, тъй като не са убедени в тяхната функционалност.
Реорганизацията на бул. България включена в проекта е необходима, смятат от БСП, но питат защо не се направи същото и с ул. Никола Габровски.
Общинското предприятие „Паркинги и гаражи“ ще поддържа новите електробуси в града, според Стоян Витанов от БСП обаче, дружеството не разполага с гараж, техническа база и медицинско лице, за да изпълнява задълженията си. В отговор зам.кмета проф. Камарашев показа лицензът на дружеството, който вече е придобит.
В проекта са планирани два буферни паркинга, които ще бъдат изградени в югозападния и североизточния край на града, според БСП те са излишни, тъй като разположението им няма да бъде удобно за гражданите. Алтернативни места за паркинги в центъра обаче няма.
От БСП казаха, че ще сезират управляващия орган на проекта за интегрирана градска среда – Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Александра Димова
26 Юли 2018 | 17:32
Тагове: проект, община, градска среда

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook