181 години от рождението на Апостола на свободата
На днешния 18-ти юли се отбелязват 181 години от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски. По този повод през целия ден музеите „Възраждане и учредително събрание“ и „Затвор“ отвориха врати за безплатни посещения, а гостите и жителите на Велико Търново имаха възможността да се запознаят от близо с вещи, свързани с последните дни на Апостола, както и да гледат два документални филма, посветени на живота и делото му.
Сред личните вещи на Левски в експозицията са печатите на „Български революционния централен комитет“, изработени по поръчка на Апостола, както и портрет на самия Левски, подарен от него на търновски революционер.
Днес, в музей „Възраждане и учредително събрание“, където Левски е бил разпитван, след залавянето му край Къкринското ханче, се прожектираха два документални филма, посветени на живота и делото му. Филмите са предоставени от Национален музей „Васил Левски“ в град Карлово.
Честването продължи и пред паметника на Апостола във Велико Търново, където бяха изнесени рецитали за живота и делото му и бяха поднесени цветя.


Александра Димова
18 Юли 2018 | 16:57
Тагове: Левски, Апостола на свободата, рождение

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook