Вицепрезидентът откри 41-вия Международен семинар по български език и култура
Вицепремиерът Илияна Йотова откри 41-вото издание на традиционния летен семинар по български език и култура организиран от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“. За първи път в семинара участие ще вземат 85 чужденци от 33 държави и 3 континента.
Освен традиционните занимания по съвременен български език, гостите ще се запознаят и с различните фолклорни области в България. За тази цел участниците ще посетят различни етнографски места в България, а акцент ще бъдат по-важните културно-исторически места в областта като Арбанаси, Етъра и китния град Трявна. 103-мата участници в семинара ще се запознаят и с продукции от българската кино индустрия, както и с българската история и етнография.
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри форума официално и обяви, че държавата сериозно работи върху изграждането на Български културен институт.
Това ще бъде институция, в която ще има възможност да се издава документ за познанието по български език чрез изпит, проведен от компетентни преподаватели. Целта е българският език да получи статут на матуритетен.
Традиционният семинар по български език и култура започва днес и ще продължи до 5-ти август, а целта му е да утвърждава българистиката в чужбина чрез учебни, изследователски, приложни и издателски програми.


Александра Димова
16 Юли 2018 | 16:31
Тагове: семинар, ВТУ, Йотова, Български език

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook