Ощетени животновъди искат оставки, блокираха пътя София – Варна
Стотици животновъди от цялата страна се събраха днес на протест на главен път София – Варна, край великотърновското с. Шереметя и блокираха движението. С плакати призоваващи оставка, с разливане на мляко на асфалта и с палене на вълна, те изразиха своите искания – повече субсидии, оставки, както и да бъде отменена спорната наредба номер 3, която нанесе на овцевъдите и козевъдите у нас загуби за милиони левове само за година.
Три искания имат българските животновъди – по-висока ставка за „де минимис“, компенсация за последствията на действащата до скоро наредба номер 3, която фермерите пребориха в съда, както и оставките на отговорните лица, довели до задълбочаващата се криза в сектора.
В навечерието на протестните действия от Министерството на земеделието обявиха, че ще повишат ставката за подпомагане за една овца или коза-майка от 5 лв. на 7 лв. Това обаче не само не спря протестите, а ядоса още повече животновъдите.
Причината за загубите е изкупната цена на млякото, която е паднала от 1,40лв на 0.90ст..
Протестиращите искат и отпадане на цялата наредба 3, както и оставките на зам.-минитър Цветан Димитров и двама директори на дирекции в ресорното ведомство – Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“, и д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство“. Според фермерите именно те са довели до задълбочаващата се криза в сектора.
В подготовката на протеста фермерите са попаднали и на сериозен конфликт на интереси – съветника на министъра на земеделието – Бойко Синаков е получил 50 000лв. субсидия одобрена от зам.-министъра Цветан Димитров.
Животновъди от всички краища на страната подкрепиха исканията на асоциацията.
1 милион ще бъде отпуснат за фермерите в Ямболско, които вчера блокираха пътища в района, в опит да предотвратят умъртвяването на близо 2000 животни, заради наличието на чума. Парите обаче са малко, а и не са решение, смятат животновъдите. Няколко региона са под карантина.
Представители на Община Средец поискаха решения и за епидемиите.
Недоволството си фермерите изразиха като изливаха мляко по асфалта, палиха чували с вълна и хвърляха копия на номинали от 5лв., колкото е размера на помощта за едно животно, с лика на зам.-министъра на земеделието.
Ако не бъдат чути след днешните протесни действия, следващите ще бъдат на 18-ти юли пред Министерски съвет. Ако и тогава не постигнат консенсус с властта, от асоциацията казаха, че подготвят и затварянето на граници.


Александра Димова
13 Юли 2018 | 17:07
Тагове: протест, овцевъди, козевъди, Шереметя

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook