Животновъди от цялата страна с общ иск срещу Министерството на земеделието за 15млн. лева
Браншови организации на българските овцевъди събориха във Върховния административен съд дискриминационен текст в „Наредба 3“ на аграрното министерство за директните плащания. Той дава привилегии при субсидирането на овцевъди и козевъди, които отглеждат определени бройки под селекционен контрол и по този начин дискриминира останалите стопани на овце и кози. След дълга борба срещу наредбата, сега животновъдите се обединяват, като смятат да подадат колективен иск срещу държавата за нанесените щети, докато наредбата е действала.
Поправките в Наредба 3 за директните плащания бяха направени през януари 2017 г. Първоначалната идея бе животновъди с до 50 овце или кози да не получават подпомагане, защото са икономически неефективни. Целта бе насърчаване на малките овцевъди и козевъди да се кооперират и да запишат общо такава бройка животни, която да им даде право да получават субсидии. На практика обаче привилегии получиха развъдчиците на автохтонни породи. Освен това чл.23 от наредбата задължаваше фермерите да предават определено количество мляко от нераждали животни, за да получат субсидии.
За периодът от година и половина, откакто действа Наредба 3, близо 2 000 фермери с над 200 000 животни в страната са претърпели колосални щети за липса на субсидии и продажби на млякото си, като пропуснатите ползи до края на годината ще бъдат за около 30 млн. лв.
1800 овцевъди и козевъди в цялата страна ще заведат колективни искове срещу Министерството на земеделието и храните за пропуснати ползи в размер на 15 милиона лева годишно. Върховния административен съд отменя действащата наредба в средата на годината, като по този начин фермерите ще могат да заведат искове за още 15 милиона лева.
Ощетените фермери във Великотърновска област са над 100, посочиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.


Александра Димова
4 Юли 2018 | 16:07
Тагове: животновъди, иск, Министерство на земеделието, плащания

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook