Исторически музей Горна Оряховица с обновена зала "Археология“
Историческият музей в Горна Оряховица вече се радва на посещенията на обновената зала „Археология“. Тя стана факт благодарение на програми на културното министерство, както и с помощта на Община Горна Оряховица. В нея са изложени едни от най-интересните находки на археолозите, които са открили по време на работата си в „Янтровските некрополи“ и крепостта „Ряховец“.
В модерната зала за първи път място намират предмети с научна стойност, съхранявани до момента в хранилището на музея. Новата експозиция представя и най-ценните находки от подновените през 2015 г. разкопки на крепостта Ряховец. Залата е разделена на три части – праистория, античност и средновековие.
Най-много място заемат експонатите в сектор „Средновековие“. Там на практика са изложени резултатите от всички археологически проучвания на историците на терен.
Археолозите продължават усърдна работа на крепостта и това лято. До края на месец юли те ще работят на крепостта, а техен помощник за трета поредна година са ученици от областта.
Междувременно в Историческия музей и това лято се провежда инициативата „Семейна събота в музея“. Тази година заниманията с децата са още по-цветни и интерактивни благодарение на обновените части в музея.


Александра Димова
2 Юли 2018 | 17:11
Тагове: Горна Оряховица, музей, експонати, Крепост "Ряховец", археология

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook