Ескепрти от Държавен архив с проект за издирване на великотърновци „пренесли“ Европа у нас
Териториалното поделение на Държавна агенция „Архиви“ стартира проект, чиято цел е събиране на информация и документи, разказващи за бележити великотърновци от миналото, които са получили образованието си в Европа и да допринесли за развитието на града и България. Партньор в мисията им ще бъдат студенти от Историческия факултет на ВТУ, както и ученици Хуманитарна гимназия.
В продължение на 8 месеца експерти от Държавна агенция „Архиви“, ученици и студенти ще търсят информация за битието на търновци, които в миналото са пътували или учили в Европа и са допринесли за обогатяването на културата у нас.
Учениците от клуб „Етнология“ към Хуманитарна гимназия вече работят усърдно по проекта и са открили информация за 22-ма боляри, които са се обучавали в Европа по времето на Възраждането.
Освен знанията, децата ще получат и умение да боравят с архивни единици, каза още техният преподавател, нещо, което студентите по история от ВТУ вече са овладяли, тъй като за тях задачата да изучават миналото на великотърновци не е нова.
В рамките на инициативата ще бъдат създадени четири продукта – една мултимедийна изложба, една експозиция с 18 табла, която ще бъде разположена пред Факултета по изобразително изкуство, 400 диска с дигиталната изложба, както и 175 календара за 2019 година. Проектът е финансиран от Национален фонд “Култура”, а участниците в него се надяват след приключване на изследователската дейност да участват във втори етап, в който да работят върху синтезирането и издаването на информацията.


Александра Димова
27 Юни 2018 | 17:04
Тагове: държавен архив, Европа, Етнология

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook