Седмица на китайската култура във Велико Търново
Седмицата на китайската култура, провеждаща се под мотото "Магията на поднебесното царство" във Велико Търново е в разгара си. В продължение на дни експертите от институт „Конфуции“ изнасят лекции, организират уъркшопи и прожектират китайски филми. Мисията, която са си поставили е да събудят във великотърновци интереса към източната култура, която се оказва много сходна с българската.
Основа на тазгодишната седмица на китайската култура е киното. Всеки ден се излъчва по един подбран, тематичен китайски филм, който представя навиците, бита и културата на азиатските народи, а кино програмата е подбрана от д-р Андроника Мартонова, която е експерт по азиатско кино към БАН. Освен ежедневните прожекции в програмата са включени и уъркшопи по приложни изкуства.
Сходствата в ядрата и на българската и на китайската култури са впечатляващи, разказва още Глория, от друга страна са много различни, което събужда интереса на все повече хора и към езика и към ценностите на азиатските страни.
Краят на „Магията на победоносното царство“ ще постави д-р Мартонова с лекция за историята на китайското кино и последна прожекция на филм, а в 14ч. утре ще се проведе и последната работилница за изрязване на хартия. Домакин на китайската седмица е ХГ „Борис Денев“.


Александра Димова
26 Юни 2018 | 14:26
Тагове: китай, култура, Конфуций

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook