Повече от 200 млн. евро са инвестирали румънски компании у нас
Повече от 200 млн. евро са инвестирали румънски компании в България. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на българо-румънски бизнес форум, който се провежда във Велико Търново. В двустранните разговори се включиха повече от 70 компании.
През 2017-та година износът ни за Румъния възлиза на 2,1 млрд. евро, а двустранният стокообмен e на стойност 4,3 млрд. евро. Форумът, който започна днес във Велико Търново събира повече от 70 български и румънски компании и цели да се набележат нови приоритетни сфери за сътрудничество.
През 2016 г. предприятията от нефинансовия сектор в област Велико Търново са реализирали приходи от дейността в размер на близо 5 млрд. лв., Според представената от заместник министъра статистика в областта са усвоени средно по 746 лв. на човек от населението, а за община Велико Търново този показател е още по-висок, достигайки до средно 1000 лв. на жител.
Подготвя се и съвместна кампания за промотиране на българското и румънско производство. Решено е в рамките на 150 км от границата, да се позиционират места, където заедно с местните власти да създадат условия за търговия на общински пазари или фестивали и панаири.Сред другите съвместни инициативи предвидено в споразумението е сътрудничество и изграждане на бизнес инкубатори, създаването на обща марка с цел презентиране на балкански продукти, както и сътрудничество в областта на туризма.


Александра Димова
15 Юни 2018 | 17:28
Тагове: Румъния, фирми, инвестиции, стоки

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook