"С куки и кълбо" - Международния ден на плетенето
Вече 30 години амбициозни великотърновки продължават да поддържат любовта си към традициите и занаятчийското наследство на своите майки и баби в клуба по битова култура „Надежда“ към едноименното читалище в града. На днешния 15-ти юни в почти целия свят сръчни плетачки отбелязват празника на своето хоби, а във Велико Търново дамите от клуба по битова култура подредиха малка изложба със свои творения.
Дамите от клуба по битова култура към НЧ „Надежда“ са се заели с каузата да пазят традициите и да предават опита си в плетенето както една на друга, така и на следващите поколения. Повече от 30 години, всяка седмица в читалище „Надежда“ дами от всички възрасти и прослойки се събират за да обменят идеи и съвети какво и как да изплетат.
В момента клубът посещават 26 дами от 38 до 92-годишна възраст, казват, че често млади момичета се интересуват от техния занаят, но рядко имат време да посещават сбирките, за това искат от тях съвети и работят сами. Все пак обаче интерес има и плетката няма да изчезне, категорични са дамите.
През лятото Ивелина Митева се е заела с инициативата да предаде знанията си на деца, а и на възрастни, които искат да се научат да плетат и да бродират. Всеки четвъртък от 10 до 12ч. В НЧ „Надежда“ ще се провеждат занятия с желаещите да овладеят куките, иглите и конците, като първата среща с Ивелина и дамите от клуба ще бъде на 21-ви юни.


Александра Димова
15 Юни 2018 | 17:05
Тагове: плетене, ръкоделие, бит, култура

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook